Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane lørdag 29.02.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind gir lokalt ustabile ferske fokksnøflak. Det er også eit svakt lag av kantkorn som kan bli påvirka av auka pålagring av fersk fokksnø

Skredfarevurdering

Fortsatt kald værtype gir kantkornutvikling i snødekket. Dette tørkar ut snødekket og gjer det lausare og meir flyttbart for vinden. Saman med nysnøen frå i går vil den kraftige vinden flytte mykje snø inn i leområder. Dette gir skredproblem med store ferske fokksnøflak her. Svakt lag av kantkorn er truleg aktivt og kan auke omfang og storleik av eventuelle skred. Der det er sigesprekker er det forhold for glideskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 28. februar 2020

Det er mykje snø i fjellområda i regionen. Snøen er normalt fordelt med mest i nordaustlege, austlege og søraustlege leområder. Det har også vore periodar med søraustleg vind som har lagt opp fokksnø i leområdene mot vest. På utsatte områder er det avblese ned mot gamal skare. Enkelte stader er det store toppskavlar.

Det er observert kantkorn over skarelag nordvest i regionen nær Sandane.

Siste tida er det observert større skred enn vanleg under skredsykusane som har vore i regionen. Det er grunn til å tru at dette kan skje også ved neste skredsyklus jamfør kantkornutvikling og store snømengder i fjellet.

Fjellvær

Fredag 28. februar 2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -11 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 29. februar 2020

0-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om formiddagen. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS